Edzővel edzzek, vagy egyedül? Négy ok az edző mellett!

Sok emberben merül fel a kérdés, miért jobb edzővel edzeni mint egyedül.

Gyakran hallhatjuk, hogy: “én is tudok 8ig számolni” vagy “én is meg tudom nézni a neten” vagy “letöltöm az x oldalról y sportoló programját és kész” kijelentéseket. Gondolom sejtitek, hogy ez azért nem ilyen egyszerű.

☝– A legfontosabb dolog amiért érdemes edzőhöz fordulni az a szakértői szem. Az a szem amelyik kívülről lát, amely már a járásodból tudja azt, hogy milyen diszbalanszokkal, mozgásszervi problémákkal, beszükülésekkel küzdesz. Ezeket sokszor nem vesszük észre magunkon, mert a mindennapjaink része. Csak azt látjuk, hogy izmosabbnak kéne lennünk vagy “mindig is térdfájós voltam”… Ahhoz, hogy ezt valaki észrevegye/felismerje komoly gyakorlat és tapasztalat szükséges. Az edzést megelőző szóbeli állapotfelmérés sokszor csak formalitás, mert már a járásból is jól következtetető az életvitel, a lelki állapot és a mögöttes mozgásszervi probléma, problémák. (a mozgásterjedelmek felmérése természetesen nem maradhat ki) Egy képzett és felkeszült edző tudja azt, hogy a különböző problémás területeket, hogyan korrigálja ,milyen sorrendben. Ha ez nem történik meg akkor előbb utóbb valahol komoly sérülés lesz. (Olyan ez mint egy motor, ha 1 alkatrész elmozdul, könnyen szétveri az egész rendszert)

✌– Itt jutunk el a második nagyon fontos dologhoz, a testtudathoz. Sokan hisszük, hogy van, de valójában nincs. Például nem vagyunk tisztában a medencénk és bokánk állásával guggolás közben, nem tudunk különbséget tenni lapocka zárás és a vállak felhúzása között. A testtudat felépítése és kialakítása komoly szisztematikus munka amely nem maradhat el egy edzésforma elkezdésekor vagy újrakezdésekor. Persze mindig vannak különbségek az egyének között (bizonyos sporttágakból érkezőknek erősebb másoknak gyengébb a testtudata), de gondolj bele adott gyakorlat kivitelezésekor ha nem tartod megfelelően a vállaidat az milyen izületi, izomzati vagy gerinc sérülést okozhat.

✌☝– A harmadik, a folyamat (edzestervezés). Én, amikor elkezdek valakivel edzeni, a felmérést követően összeállítok egy 2szer 8 hetes tervet. Ebben szerepel a gyakorlatok megtanítása, nehezítések(progressziók), könnyítések, mozgásminták korrigálása, mozgástartományok fejlesztése, erő szint ideális növelése stb. Ez szintén egyénspecifikus. Tudom a kiindulási állapotot, tudom merre haladok és közben visszatesztelek. Ez az esetek túlnyomó többségében nem megkerülhető folyamat. Testtudat, törzserő, medencestabilitás – ezek olyan dolgok amelyekhez idő kell. Ha 10 évig nem mozogsz egészségesen, akkor 5 alkalom után sem fogsz, ha heti 40 órát ülsz akkor heti 2×60 perc nem fog megmenteni. (Legalábbis kampány szerűen1 hónapig edzek aztán szünetelek biztosan nem) Meg kell tanulni a hétköznapokban is figyelni magunkra.

✌✌– A negyedik dolog az edzéstervezéshez kapcsolódik. Tisztában kell lenni, hogy az ember kondicionális képességei (erő, állóképesség, gyorsaság) hogyan fejleszthetők úgy ,hogy azok ne menjenek egymás rovására. (Emellett persze vannak egyéb képességek, amelyeket most nem említek) Azt gondolom, hogy ez az edzői szakma egyik csúcsa! Ezek fejlesztése egymást követő blokkokból áll, hiszen egyszerre minden nem megoldható. Pl.: nem lehet gyorsaságot fáradt izmokkal fejleszteni. Arról nem is beszélve, hogy egy adott képesség fejlesztése közben fent kell tartani a többit ami nem kis feladat.

Ide kapcsolódnak az instant edzéstervek! Mi a gond a “letöltöttem” vagy “a haver mondta” edzéstervekkel. Szóval, a korábbiakhoz visszakanyarodva picit, ha nem vagy tisztában a kiindulási állapottal akkor, egy másik sportoló edzésterve miért is lenne jó neked?

Milyen reakciók érkeznek erre a felvetésre: “Hü…..get beszélsz, nem így csinálom mégis fejlődök!” Nos az a szép az emberi testben, hogy alkalmazkodik. Ha rosszul csinálod, ahhoz is. Nem azért fejlődsz mert rosszul csinálod(azt hiszed persze, hogy jól), hanem annak ellenére!!! De mi lett volna ha az elejétől fogva jól csinálnod? Meddig juthattál volna? Hány sérüléstől, fájdalomtól kímélhetted volna meg magad?

Remélem sikerült gondolatot ébresztenem és megvilágítanom, hogy érdemes edzőhöz fordulni.

? – Bónuszként egy zárógondolat: a választás! Edzőként tisztában kell lenni a folyamatokkal, amelyek edzés alatt, előtt és után zajlanak. Ha van egy célod mely szerint, helyt akarsz állni egy fizikai megmérettetésen, (verseny, felmérő stb.) akkor az edzőnek tudnia kell, hogy mit miért csinál és hogy hogyan juttat téged közelebb a célhoz, mert ha nem, akkor bizony bukás lesz a vége és ez felelősség. Nem csak az övé hanem a tiéd is!

Szóval légy türelmes magaddal! Figyelj, tanulj és fejlődj! Válassz jól edzőt!

Átfogó volt a mondandóm, de több részt is ki fogok még boncolgatni. Ha van kérdésed vagy véleményed amit szívesen megosztanál akkor ne tartsd vissza magad, a facebook oldalamon commentben, vagy akár emailben is bátran megteheted.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük