Hogyan ismerjünk fel időben egy potenciális utcai támadást?

Séta este az utcán okostelefont nyomkodva

“Mindig figyelj a környezetedre! / Always mind your surroundings!” A híres 2005-ös Batman: Kezdődik! c. filmben hangzik el (spoiler) Ra’s Al Ghul szájából nem egyszer a következő mondat: mindig figyelj a környezetedre! És milyen igaz! Ha csak egy kicsit is tudatosabban figyelünk a környezetünkre, gyorsan körülnézve, hogy pontosan milyen emberek vannak a közelünkben, milyen messze, és mi az első benyomásunk a testbeszéde alapján, akkor máris 90%-ban előrébb vagyunk, mint átlag polgártársaink. Hiszen ha Batmannek bejött, akkor nekünk is be fog, nem?

Amikor a mindennapokban járunk-kelünk a városban szinte eszünkbe se jut, hogy esetleg megtámadhatnak minket. Például a következő percben. Vagy 10 perc múlva a megállóban. Vagy holnapután. Pláne úgy, hogy időnk nagy részében a telefonunk képernyőjét bámuljuk még gyaloglás közben is. Nem lehet, hogy épp Te is, kedves Olvasó épp gyaloglás közben, vagy a buszon olvasod ezt a cikket az okostelefonodba merülve? 🙂

Olyannyira hihetetlennek tűnnek néha a hírekben látott utcai támadások, hogy eszünkbe se jut: azok esetleg velünk is megtörténhetnek, akár fényes nappal. És akár még egy jó környéken is!

Illetve sokszor felmerül a kérdés: hogy jöhetett az a támadás annyira váratlanul? Egyáltalán tényleg váratlan volt? Vagy elkerülhető lett volna? Ezen kérdések többségére sose fogunk válaszokat kapni, egy dolog viszont biztos: megfelelő körültekintéssel igenis elkerülhetőek az esetleges támadások, de legalábbis nagymértékben minimalizálhatjuk azok számát pár egyszerű taktika alkalmazásával.

A továbbiakban bemutatok Neked 5 egyszerű tippet, amelyeket ha betartasz kisebb eséllyel fog váratlanul érni egy esetleges támadás; és/vagy még időben fel tudod ismerni azt és aktívan cselekedni ellene (pl átmenve az út túloldalára)!

1. Fel a fejjel (az okostelefontól)!

Amikor az utcán sétálsz, vagy a buszon / villamoson vársz, ne bámuld folyamatosan az okostelefonod képernyőjét, ugyanis ezzel nagymértékben lecsökkented a látóteredet. Így egy esetleges támadás, fegyveres fenyegetés teljesen váratlanul fog érni. Márpedig főleg egy tapasztalatlan járókelő számára egy ennyire hirtelen támadás/fenyegetés szinte bénítóan fog hatni, nem fog tudni józanul gondolkodni, és teljesen kiszolgáltatottá válik a támadójával szemben.

2. Mindig tarts egy gyors “körbenézést” magad körül!

Amikor az utcán megállsz valahol – főleg egy megállóban – érdemes rapid módon körbenézni, hogy milyen emberek állnak körülötted. Érdemes megnézni az arcukat (nem bámulva, csak gyors pillantást vetve rájuk), az öltözéküket, a kezük helyét (erről később bővebben), a testbeszédüket. Ezek az apró jelek sok mindent elárulhatnak egy emberről, hogy vajon békés, vagy balhés arcnak tűnik-e. Ha valamelyik “veszélyesnek”, vagy legalábbis potenciálisan ellenséges szándékú embernek tűnik, inkább menjünk távolabb tőle és semmiképpen se bámuljuk, főleg ne a szemébe nézve! Ugyanis ettől felidegesedhet, sőt, ha azt látja, hogy félve pillantunk rá, akkor ki is vívhatjuk magunk ellen a sorsot, és el fog kezdeni kötekedni velünk. Amennyiben mégis összeakadna a pillantásunk, vágjunk közönyös képet! Ami nem mutat se félős, se bátor lelkiállapotot. Majd szép lassan (fontos: nem hirtelen!) nézzünk másfelé.

3. Hol tartja az illető a kezét?

Az előző pontban említettem a kéz tartását. Ez roppant fontos jel: mi emberek is sokszor a kéz pozíciójából, annak tartásából tudunk következtetni arra, hogy vajon valakinek támadó, vagy békés-barátságos szándékai vannak. Ha látunk egy gyanús alakot, aki egyik/mindkét kezét a zsebében tartja, és láthatóan szorongat valamit, akkor mindenképpen maradjunk éberek és alkalmazzuk az előző pontban leírt tippeket. Előfordulhat ugyanis, hogy nem egy telefont szorongat, hanem egy kést.

4. Séta közben is folyamatosan monitorozzuk a környezetünket!

Amikor sétálunk az utcán nagyon hasznos tud lenni, ha menet közben jobbra-balra tekingetve észleljük a körülöttünk lévő személyeket. Itt nem kell paranoid, ijedt, kétségbeesett ide-oda ugrándozó szemekre gondolni, hanem csupán arra, hogy lássuk kik állnak a környezetünkben. És ugyanúgy mérjük végig, hogy vajon jelenthet-e potenciális veszélyt egy adott személy, vagy sem – mint amit a 2-es pontban leírtam.

Ezzel nem csupán javítjuk a szituációs jelenlétünket, tudatosságunkat (situational awareness), hanem pár lépéssel egy esetleges támadó elé kerülhetünk azáltal, hogy észleltük a jelenlétét: tudjuk hol és milyen távolságra áll tőlünk, lehet-e a kezében fegyver stb., így már menet közben – ha neadjisten valóban elkezdene pl. követni / fixírozni minket – kigondolhatjuk a stratégiánkat, felismerhetjük az esetleges menekülő útvonalakat. Vagy csak simán menjünk át az út túloldalára.

Hogy jobban el tudjuk képzelni ezt a szituációt, és hogy hogyan érdemes ilyenkor tudatosnak lenni, ajánlom figyelmetekbe ezt a YouTube videót, ami a National Geographic Channel-en futott Fight Science műsorból van.

Krav maga a Fight Science c. műsorban

Ebben a műsorban különféle harcművészeteket, küzdősportokat, önvédelmi rendszereket, tehát harccal kapcsolatos technikákat vettek tudományos mérések alá. Ebben az epizódban a krav magát. A videóban 09:38 percnél látható egy olyan szemkamerás szimuláció, ami megmutatja, hogy hogyan monitorozza egy átlag járókelő a környezetét gyaloglás közben (szinte sehogy) vs 11:03 perckor hogyan csinálja azt egy krav magás személy.

Kattints a videóra a részletekért! Érdemes végignézni az egész videót, de legalábbis mindenképpen nézzétek meg az említett pár perces kísérletet a 09:38-ik perctől! Igen tanulságos.

5. Testbeszéd, tekintet

Az egyik legbeszédesebb jele annak, ha valaki meg akar minket támadni, ha végig minket fixíroz, látszólag hevesebben lélegzik, és – ez roppant fontos – idegesen jobbra-balra tekinget. Ez utóbbit azért teszi, hogy felmérje: vajon vannak- e közelben szemtanúk, vagy akik közbeavatkoznának. Illetve, hogy látja-e valaki, hogy éppen mire készül. A másik ilyen jel, amikor elszánt mosollyal pillant ránk – ez ugyan jelenthet flörtölési szándékot is, azonban az előzőekkel együtt, illetve hogyha a fejét egy kicsit leszegi még emellé, akkor nagy valószínűséggel nem párosodni akar, hanem támadni.

Ilyen esetben biztosak lehetünk benne, hogy az a személy meg akar minket támadni, vagy nagy valószínűséggel ki akar rabolni. Ilyenkor mindenképpen szaporázzuk meg a lépteinket, tartsunk megfelelő távolságot a támadótól és oda-odapillantva folyamatosan figyeljük a mozgását, reakcióját, várható szándékait!

PRO tipp: ha látsz a közelben egy rendőrautót, mindenképpen vedd arra az irányt! Egyrészt a támadó biztos nem fog követni ha leesik neki a jelenlétük, másrészt a rendőrök mindenképp segíteni fognak Neked!

PRO tipp 2: amennyiben nem lenne a közelben rendőrautó, de a támadó követne, érdemes bemenni az utcákba, girbe-gurba módon kanyarogva egyik utcából a másikba, és ha elég messzi távolságot sikerült felvenni a támadótól, akkor az egyik utcára bekanyarodva kezdjünk el futni!

Ha pedig mégis megtámadnának, hasznos lehet ha ismersz pár krav maga önvédelmi technikát, amivel sikeresen túlélhetsz egy ilyen szituációt! Semmiképp se ess pánikba – ez az egyik legnagyobb hiba, amit tehetsz egy ilyen helyzetben. Nehéz, de muszáj higgadtnak maradnod és kitalálni a következő lépésedet! Megfelelő edzéssel kialakíthatod ezt a képességet.

Nagyon fontos: az önvédelem NEM a harcnál kezdődik, hanem a megelőzésnél. Pontosabban szólva: már ott, ha kicsit jobban figyelünk. A harc mindig az utolsó opció! Ha ezt a pár egyszerű taktikát alkalmazod a mindennapokban, akkor máris nagymértékben minimalizálhatod egy esetleges ellened elkövetett váratlan utcai támadás valószínűségét. A legnagyobb győzelem a harc nélküli győzelem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük