Táplálkozási tanácsadás

Táplálkozási tanácsadás

A táplálkozás a testi-lelki egyensúly kulcsa

A táplálkozás egy igen fontos része életünknek, elég ha csak belegondolunk abba, hogy családi eseményeinket mennyire meghatározza. Az étel, amit megeszünk építi fel testünket, alakítja jóllétünket, éppen ezért érdemes behatóbban is foglalkozni a témával. Az interneten megtalálható guruk és táplálkozási szakértők között elég nagy  ellentmondások vannak, amik nem könnyíti meg a dolgunkat. Egy tipikus kérdés, amit kis kutakodás után fel szoktak tenni az emberek: vegán legyek, vagy az egyre nagyobb teret nyerő ketovore irányzat felé mozduljak? Ezen a ponton sokan elbizonytalanodnak és feltartott kézzel hátat fordítanak a témának, visszatérve a rossz sémáikhoz.

Én azt gondolom, hogy ennél egyszerűbb a megoldás. Ehhez jöjjön egy érdekes analógia a sport világából, ami segít a megértésben: sporttevékenység űzése közben a testünkre és az adott feladat elvégzésére fókuszálunk, igyekszünk szabályosan elvégezni a gyakorlatokat, feszesen tartani a szükséges izmokat – és a gyakorlat kivitelezéséhez szükségteleneket nem dolgoztatni -, hogy a sérüléseket elkerüljük, valamint hogy a szükségtelen izmok ne kompenzálják az esetleges gyengeségeket. Így érhetjük el az optimális teljesítményt, ami mindig meghozza az eredményt. Ha ezt a gondolkodást alkalmazzuk a táplálkozásban is, máris láthatjuk, hogy a napi étrendünkben melyek azok az elemek amelyek a helyes életvitelünket szolgálják, és melyek azok, amelyek hátráltatják azt.

Mindig figyelnünk kell testünk reakcióira, mindegy hogy táplálkozásról, edzésről, alvásról, vagy akár az élet más területeiről legyen szó. Azok számára, akik hozzám járnak edzésre, segítek kialakítani egy megfelelő, személyre szabott étrendet, ami maximalizálja az edzés hatékonyságát, és hozzájárul a testi jólléthez. (és ami nem a híres/hírhedt csirke-rizs kombó lesz :D) A sporttáplálkozás egyénre szabott kialakítása az általam nyújtott személyi edzési szolgáltatás része. Fokozott fizikai igénybevételnél komoly problémát okozhat, ha ezt valaki rossz séma mentén gyakorolja.

Kiegyensúlyozott étrend

Kiknek ajánlom és kiknek nem?

Azoknak a sportolóknak ajánlom, akik javítani szeretnének edzésük hatékonyságán.

Azoknál, akiknél hormonális vagy emésztőrendszeri betegségek állnak fenn, minden esetben inkább szakorvosi tanácsadást javaslok. A sportban edzőként a cél az egészséges és ép sportoló, ezért a meglévő problémákat ne mélyítsük tovább, inkább forduljunk profi segítséghez.

Én miben hiszek?

Én abban hiszek, hogy az étel elfogyasztásának alapvetően örömet kell okoznia. Nem érezhetünk bűntudatot csak azért, mert megeszünk valami, amit szerintünk nem kellett volna. A helyes táplálkozás kialakításának és fenntartásának 3 pillére van:

  • Az első pillér az alapanyagok kiválasztása. Kerülni kell bizonyos összetevőket, és tudni kell mivel lehet helyettesíteni azokat. Csakis minőségi alapanyagokból lehet minőségi ételeket készíteni. Ugyanaz az étel teljesen más tápértékkel rendelkezik és teljesen eltérő emésztőrendszerre gyakorolt hatással bír attól függően, hogy hogyan választjuk ki az alapanyagokat. Kerülni kell a hozzáadott cukrot, növényi zsírokat, a fehér lisztet.

  • Az időzítés: a második nagyon fontos pillér. Adott étel elfogyasztásának megfelelő időzítése.

Egészséges táplálkozás
  • A harmadik pillér a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint – és ez lehet meglepően hangzik számodra – a megfelelő légzés. Ezek ugyanis nagyban befolyásolják mind szellemi, mind fizikai teljesítő képességünket és általános közérzetünket. Megfelelő mennyiségű alvás nélkül szervezetünk nem tudja normálisan elvégezni az emésztési feladatait, koncentrációképességünk csökken, ezáltal az edzésben is könnyebben elveszítjük a fókuszt, és erodálódik a motivációnk. Nem beszélve arról, hogy emiatt állandóan fáradtnak érezzük magunkat, az edzési kedvünk pedig meredeken fog zuhanni.

A táplálkozási tanácsadás a személyi edzéseim szerves részét képezik. A közös munka során a megfelelő táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetünk annak érdekében, hogy minél hatékonyabban érd el a célodat, és minél könnyebben meg is tartsd azt. Kattints a gombra, ha többet szeretnél megtudni a személyi edzéseimről!

Ki vagyok én? Radics Dániel, Expert 1-es instruktor

Radics Dániel vagyok, Expert 1-es szintű krav maga és funkcionális edző. Huszonéves koromban kerültem a küzdősportok világába, 2014 óta tanítok önvédelmet, mint edző. Az elmúlt 16 évet a küzdősportok, főleg a krav maga és a muay thai jelentette számomra. Emellett pár éve funkcionális és személyi edzőként is dolgozom. Mindig is kerestem azt a megfelelő edzésformát, ami biztosítja az erő és az izomtömeg fejlődését úgy, hogy azok kiegészítsék a küzdősportban nyújtott teljesítményemet. Így jutottam el a funkcionális edzéshez, amely a saját edzéseimet is meghatározza.

Kattints a gombra, és tudj meg többet rólam és az edzési filozófiámról! 🙂

Radics Dániel krav maga edző

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, keress bátran! 🙂