Krav maga

A  krav-maga szó jelentése közelharc (hand-to-hand combat). Ez egy önvédelmi rendszer, amely valós helyzetekre, kihívásokra ad megoldási lehetőségeket. Az edzéseken ezt a szemléletet igyekszem átadni a tanulóimnak, ugyanis a krav maga nem csak küzdősport technikák összessége, hanem egy nagyon jól felépített önvédelmi rendszer, amit ha megértünk, ha megértjük az alapvető logikáját, nagyon könnyen tanulhatóvá válik.

Története a második világháborúig nyúlik vissza, kialakulása összefonódott Izrael állam fejlődésével. Alapítója a magyar származású Lichtenfeld Imre, az Izraeli Védelmi Erők kiképzője, egykori boxoló, és birkózó. A krav maga megalkotásakor a cél a jelenkor kihívásaira választ adó rendszer volt, ami reális, gyorsan tanulható, széles körben használható, valamint kortól és nemtől függetlenül tanulható. Nemzetközi szinten több hadsereg és rendőrségi elit egység is beemelte a képzési rendszerébe, úgy mint: GIGN, LAPD, Scotland Yard, Svéd hadsereg, USA különleges erők stb.

A krav-maga nem sorolható a harcművészetek közé. Minden harcművészet a hadsereg érdekeit szolgálta és szolgálja – ez a krav magánál sincs másképp. A fő különbség annyi, hogy nem épültek be tradíciók, nem meditálunk edzésen, és nincsenek formagyakorlatok sem. A küzdősportok közé szintén nem sorolható. Igaz, hogy ugyanúgy a kezünket és lábunkat használjuk a küzdelmek során – és személy szerint igyekszem is a küzdősportokban megszerzett tapasztalataimmal kiegészíteni az edzéseket -, viszont az ismeretlen és változó körülményekre készülünk. Olyanokra, amelyekkel az utcán is találkozhatunk egy átlagos napon.

Az edzés része a fegyveres támadás elhárítása, több támadóval szembeni sikeres küzdelem elsajátítása, valamint a stresszhelyzetek kezelése.

Mit ad a krav maga edzés?

 • Önbizalom
 • Fokozza a figyelmet
 • Erő
 • Közösség

Önbizalom

A legfontosabb az önbizalom. A hit önmagunkban, hogy meg tudunk oldani rázós, a hétköznapi élettől merőben eltérő veszélyes szituációkat. Saját magamon és a tanulóimon is megfigyeltem, hogy idővel megváltozik az attitűdjük. Nem találja meg őket a baj, tudatosan vannak jelen, megszűnik az áldozat szerep. Nem irreális önbizalomról és arroganciáról beszélünk, hanem szimplán arról a nyugalomról, ami az önmagunk védelmének képességéből fakad.

Fokozza a figyelmet

A helyzet tudatos viselkedés elsajátítása az egyik legfontosabb eleme az edzéseknek. Időben felismerni a veszélyt és ha van rá mód megelőzni. Az önvédelem ott kezdődik, hogy tudatosan figyelünk a környezetünkre, és elkerüljük a potenciálisan veszélyes helyzeteket.

Erő

Az órák részét képezi az erő, gyorsaság, és állóképesség folyamatos fejlesztése. Ahhoz, hogy stabil legyen a kivitelezés kulcsfontosságú ezen képességek fejlesztése (és persze másoké is). Az edzés gyakori velejárója a fogyás, amely a testmozgás természetes következménye és jutalma. 🙂

Közösség

A csapat minden tagja azért jár edzésre, mert élvezi amit csinál, és közben hasznos technikákat tanul. A tanulási folyamatban segítjük és támogatjuk egymást annak érdekében, hogy mindenki folyamatosan fejlődjön. Az edzések nem militáns hangulat uralkodik – bár a krav magát a katonaság és különféle rendvédelmi erők széles körben használják a világban, az edzésnek nem célja ebbe az irányba elmozdulni.

Szintek és vizsgakövetelmények

A krav maga rendszerén belül nem használunk a távol-keleti rendszerekre jellemző színes öveket. Természetesen itt is vannak szintek, ennek jelzése a nadrágon történik a bal combon. A legtöbb gyakorló nem a felvarróért vagy a szintek hajszolásáért végzi az edzéseket, ugyanakkor a vizsga egy fontos visszajelzés arról, hogy hol tartasz éppen a tudásoddal. Mivel rendszerünkben nincsenek versenyek, ez egy igen fontos szempont.

A krav maga rendszerén belül a következő szinteket különböztetjük meg:

 • P szintek: összesen 5
 • G szintek: összesen 5
 • Expert szintek: összesen 8

Az expert 6-7-8 szintek egyben Master I-II-III szintnek felelnek meg.

Mik a krav maga alapelvei?

 • A technikáknak a természetes reakciókon kell alapulnia.
 • Mindig az elsődleges veszélyt kell megoldani.
 • Törekedni kell az egyidejű védekezésre és ellentámadásra.
 • Inkább oldj meg 1 technikával 5 problémát, mint fordítva.
 • A technika kivitelezése és alkalmazása ne követeljen meg speciális fizikai felkészítést, vagy testalkatot.
 • A technikáknak kiszolgáltatott testhelyzetben is működniük kell.
 • Az edzések során a valóság modellezésére kell törekedni, a stressz az edzés része.

Gyakran ismételt kérdések

Igen. Azi időpont foglalása gombra kattintva, regisztrálhatsz az edzésre.

Igen. Az edzésen való részvételnek nem feltétele az önvédelemben vagy küzdősportban szerzett előképzettség. A csapatot úgy irányítom, hogy mindenki támogassa a másikat, ezért sokat tanulhatsz a tapasztalt tagoktól is. Ők pedig vigyázni fognak rád. 🙂

Nincs megszabva a korhatár, ezt inkább az egyéni jellemzők határozzák meg. A legidősebb tanítványom 60 éves volt, a legfiatalabb pedig 13. A fő szempont az hogy az illető legyen olyan fizikai, mentális, és egészségügyi állapotban, hogy az edzés ne veszélyeztesse az egészségét.

13 éves kor alatt más tematika szerint van felépítve az edzés és más kihívásokkal néz szembe az adott korosztály, ezért nekik külön edzéstípust (krav kids, krav teens) szoktunk tartani.

A krav maga nem küzdősport, hanem önvédelmi rendszer. Nincs verseny, nincs csúcsforma. Nem küzdünk ringben. Változó körülmények között kell tudnunk teljesíteni, ugyanis legtöbbször utcai szituációkban fordulhat elő, hogy több támadóval kell szembeszállnunk, késes/botos fenyegetéssel találkozunk, hirtelen támadnak meg, gyenge látási viszonyok között kell védekeznünk, szűk utcában kell lavíroznunk, vagy hepehupás a talaj. Ezekre mind fel kell készülnünk.

Igen, természetesen, de én inkább a gyakorlat híve vagyok. Érdemes már az első alkalommal kipróbálni az edzést, mert sokkal jobb megtapasztalni, mint kívülről nézni. Az első edzés ráadásul INGYENES!

Kényelmes edzőcipőt, amelyet nem használsz kinti edzésre (ez fontos, hogy megtartsuk a megfelelő higiéniás környezetet). Ezen kívül hozz egy edzőnadrágot, ami lehet rövid vagy hosszú is, továbbá egy edzőpólót, ami fedi a vállakat. Ezeken felül egy törölköző is jól jöhet, és vizet is mindenképp tegyél a táskába – a megfelelő hidratáció az első!

Első körben lágyékvédőre és fogvédőre lesz szükség, illetve nők esetében a mellvédő is fontos. Ezek ahhoz kellenek, hogy megelőzzük a sérüléseket gyakorlás közben. Később (4-5 hónap elteltével) szükség lesz sípcsontvédőre és boxkesztyűre is.

Első edzés előtt elbeszélgetünk egy kicsit. Ennek során elmondom, hogy mire kell majd figyelned, milyen alapelvek szerint megy az edzés. Te pedig oszd meg velem, hogy miért választottad a krav magát, mi adja a motivációdat! 🙂

Fontos, hogy ha bármilyen betegséged van (pl. magas vérnyomás, gyakori szédülés, cukorbetegség stb.), arról mindenképp tájékoztass!

Birkózó-, vagy box cipőt szoktam javasolni. Ezek a futócipőkkel ellentétben oldal irányban is tartják a bokát, jó szorosak, így a lábfej nem mozog össze-vissza.

A terhelés fokozatos, nem a legnehezebb gyakorlatokkal kezdünk. Szépen lépésről-lépésre szoktatjuk hozzá a testet, elkerülve a túledzettséget és a túlterhelést. A tényleges küzdelmeket elég hosszú idő előzi meg. El kell sajátítani a megfelelő alapokat, fejleszteni a reakcióképessége, ügyességet, helyzetfelismerést. Ha ezek megvannak, akkor fokozatosan vezetjük be a küzdelmet az edzésekbe. A küzdelmi gyakorlatok (ugyanúgy mint a többi gyakorlat esetében) kontrollált körülmények között történnek, és nem a másikban való károkozás a céljuk.

Az edzéseken az edzői utasítások betartása kötelező, ugyanis a sérülések leggyakrabban ennek a szabálynak a megszegéséből fakadnak. Minden edzés bemelegítéssel, nyújtással, valamint a technikákra való rávezetéssel kezdődik. Késés esetén is mindenképp meg kell ezeket csinálni (a futva jöttem nem számít bemelegítésnek). Az órát, ékszereket, piercinget, fülbevalót, szemüveget le kell venni!

Mindenképpen lennie kell Nálad egy megfelelő ruházatnak, ami nem az utcai viselet. Minőségi védőfelszerelés: olyan sípcsontvédő, amiben nincs szivacs, vagy a nagypapától örökölt kesztyű nem alkalmas edzésre. Mindig törekedjünk arra hogy a használt védőfelszerelés megfeleljen az elvárásoknak, így saját magunk és partnerünk egészségét is megőrizhetjük. A figyelmünk mindig legyen az edzésen és az adott feladaton! Mindenkinek ezer dolga és megoldandó feladata van, de ezeket félretesszük az edzés idejére. Egyrészt azért, hogy figyelmetlenségből ne szaladjunk bele valamibe, másrészt az edzés egy kikapcsolódás a mindennapok monoton mókuskerekéből. 🙂

Kérdezni ér, sőt, ha valami nem tiszta mindenképpen kérdezz! Kérdezni nem ciki.

Jelenleg nincs hatályban kormányrendelet, amely korlátozást írna elő. Abban az esetben ha újra bevezetésre kerül valamilyen korlátozás, azt mi is maradéktalanul betartjuk. A védettségi igazolvány (digitális és/vagy plasztik) megléte persze előny.

Az edzőtermet egyébként minden nap végén fertőtlenítik az edzések után.

Kedvet kaptál az edzéshez? Foglalj időpontot, hogy közös erővel elérjük a célod!

Ki vagyok én? Radics Dániel, Expert 1-es instruktor

Radics Dániel vagyok, Expert 1-es szintű krav maga instruktor és funkcionális edző. Az elmúlt 16 évben a krav maga életem szerves részévé vált. Emellett számos küzdősporttal ismerkedtem meg, köztük az ökölvívással, a kick-box-al, kempo-val, és a muay thai-al – az egyik szerelemsportommal, amelyet azóta is űzök. Edzőként nagyon fontos számomra, hogy az alapoktól építsük fel a technikákat a helyes ütéstől kezdve a megfelelő stresszkezelésig.  Az edzéseken csak olyan technikákat tanítok Neked, amik a való életben – sajnos/szerencsére – már tesztelve lettek és sikerrel vizsgáztak.

Kattints a gombra, és tudj meg többet rólam és az edzési filozófiámról! 🙂